FRIHED – system og økonomi

FRIHED – system og økonomi

Nå, men som jeg skrev i mit sidste indlæg i 2016, ville mit første indlæg i 2017 handle om frihed. Det er eddermaneme et bredt begreb, der får tankerne til at hvirvle rundt som snefnuggene udenfor.

Frihed er jo mange ting. Fx den frihed, som afviklingen af slaveri og stavnsbånd gav til nogle grupper af mennesker, der havde ligget under for andre menneskers magt. Vi har ytringsfrihed, foreningsfrihed, religionsfrihed, frihed under ansvar, pressefrihed og mange andre friheder.
Alle de ovennævnte ting skal jeg ikke kloge mig yderligere på (for nuværende). Jeg begrænser mig til at skrive om, hvad jeg personligt forbinder med frihed i relation til mig selv. Jeg deler emnet op i flere indlæg, så de ikke bliver alt for lange.

–          System og økonomi
–          Drømme og uafhængighed
–          Afrunding

Lige nu, i skrivende stund, sidder jeg tilbagelænet på en spisestol i min stue. Benene er smækket op på en anden stol og agerer bord for den bærbare. Normalt skriver jeg bedst, hvis jeg er omgivet af stilhed. På en god dag kan jeg også skrive, hvis jeg er omgivet af så meget larm, at det bliver en konstant og uændret del af lydkulissen. Fx på DOKK1, hvor der er en konstant sammensurium af stemmer, der på forunderlig vis kan virke som afskærmning mod andre distraherende lyde. Jeg kan ikke skrive, hvis jeg sidder i et lokale, hvor stilheden brydes af enkelte stemmer eller lyde. I dag har jeg valgt en mellemvej, ved at lade den afslappende og drømmeagtige MediCure musik flyde ud af højtalerne. Måske kan den vække tankerne og følelserne omkring frihed.

Okay, så går jeg i gang med første del.

 

Frihed vs system
Hvorfor jeg overhovedet kan sidde her i min stue, på en almindelig hverdag, og skrive om frihed, skyldes at jeg tog mig friheden til at vælge at blive en del af ledighedsstatistikken. At vælge frihed fremfor arbejde, var et valg jeg var nødt til at træffe. Det er ikke en frihed, som jeg har det specielt nemt med. Det er en frihed jeg til stadighed skal lære at udnytte bedst muligt, og nyde uden dårlig samvittighed, når den nu er her.
Og dét er sværere end som så, når ens ”nu skal jeg føle dårlig samvittighed”-radar er meget fintfølende. For dårlig samvittighed kommer anstigende med en røvfuld ”burde”, der medbringer en skvis af ”handling på må og få”, der producerer en ladning af ”løse ender”, der affyrer en afslutningssalut af ”ineffektivitet”.

For få uger siden tog jeg konsekvensen af ovenstående, ved at vælge dagpengesystemet fra og friheden til. For en stor del af den dårlige samvittighed, der forhindrer mig i at udnytte og nyde friheden, er det at være en del af ledighedssystemet. Det er et kvælende, kassetænkende system, hvis snærende bånd, dræber kreativitet og overbebyrder både ledige og potentielle arbejdsgivere med ansøgninger, der ikke burde være brugt tid på. Omvendt er det også et system, der gav mig økonomisk mulighed for at træffe det nødvendige valg mellem arbejde og frihed.

Jeg håber, at friheden til at søge job på egne præmisser, frigør kreativitet og ressourcer, der i sidste ende gør mig mere effektiv og tættere på målet. Bevares, jeg har naturligvis også været endog meget effektiv før, men der er plads til forbedring.

 

Økonomisk frihed
Mit valg mellem system og frihed, har jeg naturligvis kun kunnet træffe, fordi jeg er et priviligeret menneske, der har økonomisk frihed til at være selvfinansierende ledig. I hvert fald et stykke tid, for jeg er ikke Joakim von And. Jeg trækker på en nødhjælpskonto, der selvsagt kun skal bruges i nødstilfælde. Det er ikke penge jeg får mulighed for selv at spare op, så de skal bruges med stor omtanke.

I hele mit voksenliv har jeg ikke prøvet at mangle penge, og jeg hader tanken om at skulle vende hver en krone. Der er en grund til, at økonomisk usikkerhed giver mennesker søvnløse nætter, og kan drive dem til randen af et sammenbrud. Jeg er fornuftig omkring min økonomi, og har det godt med at vide, at jeg har en buffer i form af nødhjælpskontoen. Samtidig nyder jeg også at have råd til rejser, oplevelser og lidt luksus i hverdagen. Jeg er ydmyg overfor, at mit liv har formet sig på den måde. Min økonomiske frihed har også givet mig råderum til at kunne støtte velgørenhedsorganisationer og private trængende. Noget, der er vigtigt for mig at kunne gøre.

Penge er ikke alt, men uanset, hvordan man vender og drejer det, så kan penge betale frihed og ro i sjælen.

Næste indlæg kommer på et endnu ikke fastsat tidspunkt. Indtil da, kan du muntre dig med at læse Gyldendals beskrivelse af frihed.

Abonner på min blog, hvis du vil være sikker på at læse fortsættelsen før din nabo.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.